Box släpper Quercus II Alba

Quercus är en serie där man utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba.

Quercus alba dominerar sedan förbudstiden världens whiskyindustri då en lag drevs igenom om att amerikansk whiskey endast får lagras på nya fat. Följden blev att stora mängder ex-bourbonfat frigjordes och såldes vidare till bland annat Skottland. Quercus alba är allmän i östra och mellersta Nordamerika och mycket vanlig inom vin- och whiskeyindustrin. Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner, vilket ger den diskreta kokoston som kännetecknar mycket whisky.

Nu släpper Box Whisky Quercus II Alba. Den 16 mars kan den inhandlas på Systembolaget. Det är en 100 % orökt whisky som först lagrats på 140-liters bourbonfat i 5.1 år samt 200-liters bourbonfat i 3 och 4.1 år och sedan slutlagrats i 2.7, 1.02 och 0.83 år i 40- och 96-liters fat av ny amerikansk ek, Quercus alba.

Box Whisky Quercus II Alba
Varu nr: 40186-01
Pris: 799 kr
Alkoholhalt: 50,8%
Volym: 50 cl