Box Dálvve

14915294_10155338562284338_1465668577227007680_n

Ända sedan Box destillerade de första dropparna i november 2010 har ett uttalat mål varit att bygga upp ett lager för en framtida standardprodukt i huvudsak lagrad på klassiska bourbon-barrels. Man har noggrant följt mognaden i dessa fat och imponerats över hur väl de utvecklats. Box Destilleris lagringsförutsättningar, med stora temperaturskillnader under året med kalla vintrar och varma ljusa somrar, är en viktig orsak till den intensiva utvecklingen i faten. Därför kan man nu med stolthet presentera Dálvve för whiskyvärlden.

Box Destilleri, the High Coast Distillery, är ett av världens nordligaste belägna destillerier, genomskuret av den 63:e breddgraden, en knapp dagsresa med bil från Polcirkeln och redan i oktober kan temperaturen sjunka långt under nollstrecket. Vintermånaderna lyses upp av norrsken i natten och isen på älven breder ut sig under ett metertjockt täcke av snö. Denna miljö är unik för Box destilleri och påverkar vår whisky på flera sätt. Älvens iskalla kylvatten ger ett destillat i världsklass och whiskyn i lagerhusen utvecklas och smaksätts genom att temperaturvariationerna pressar vätskan fram och tillbaka genom ekens porer under årstidsväxlingarna. Detta sätter sin prägel på whiskyn i allmänhet och på Dálvve i synnerhet.

Vad kan då vara lämpligare än att låna namnet till vår första ”huswhisky” från det nordiska urfolk som verkligen lever i samklang med årstider och natur. Dálvve är det samiska ordet för vinter.

Box Dálvve buteljeras i 70 cl flaskor och är ”on going” men produceras i batcher. Lanseringen sker i november 2016. Efterfrågan från internationella marknader är stor och den säljs i såväl Sverige som på många andra håll i världen. Box Dálvve har en alkoholhalt på 46 %.

Whiskyn finns nu i samlingen.

Box Dálvve
Varu nr: 85124-01
Pris: 479 kr
Alkoholhalt: 46%